Filmpje: vliegtuig landt tijdens storm dankzij knappe manoeuvre

kijkmagazine

24-10-2018 09:00:27

Applaus voor de piloot die ondanks de stevige rukwinden dit passagiersvliegtuig toch veilig op de grond kreeg.  

Vliegangst of niet, turbulentie is geen pretje. Ook de mensen in dit vliegtuig zullen hun nagels wel goed in de stoelleuningen hebben gezet, want oei, de rukwinden waaraan deze Boeing werd blootgesteld, waren niet mis. Gelukkig wist de piloot what to do, en liep het allemaal goed af – knap staaltje vliegwerk.

Lees ook: Hierom mogen drones niet in de buurt van vliegtuigen vliegen

Stormachtig weer

Storm Callum die afgelopen weken over delen van Groot-Brittannië raasde, zorgde met hevige regen en wind voor een hoop overlast. Ook de luchtvaart ontkwam er niet aan – deze Boeing 752-200, waar een ruime 200 passagiers in passen, kwam met stormachtige, zijwaartse winden aan op Luchthaven Bristol. En ja, zie dan maar eens veilig te landen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Crabbing

Gelukkig wist 35-jarige piloot Brenda Riepsaame Wassink wat ze moest doen. In het filmpje zie je hoe ze met een techniek die men crabbing noemt – naar het zijwaartse loopje van krabben – het vliegtuig ondanks de storm veilig aan de grond weet te zetten.

Deze niet per se gemakkelijke techniek wordt gebruikt als sterke zijwaartse wind een vliegtuig uit koers dreigt de blazen. De neus van het vliegtuig vol tegen de wind in zetten, is dan de oplossing – tot het vliegtuig vlak boven de landingsbaan is, waarop de piloot de draai af kan maken en het toestel neer kan zetten.

“We zijn ontzettend trots op TUI Airways kapitein Brenda Repsaame Wassink”, liet vliegmaatschappij TUI UK, waar de Boeing onderdeel van was, in een statement weten. En ook het vliegveld bedankte de piloot.


Wat je zegt David; geweldig gedaan.

Bronnen: Popular Mechanics, CNN

Beeld: CNN, Newsflare/Mraviationguy

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!

 Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Voor deze special hebben we de beste verhalen uit de eerste tien jaar van KIJK uit de archieven opgeduikeld om antwoord te kunnen geven op de vraag: Wat is er veranderd tussen vroeger en nu?