Filmpje: zeeotter met astma gebruikt inhalator

Naomi Vreeburg

21-09-2015 16:00:30

Een zeeotter die sinds korte tijd last heeft van zijn ademhaling, is geholpen met zijn eigen ‘pufje’.

KIJK-hoofdredacteur Inge Fraters is idolaat van zeeotters en zal vast blij worden van het nieuws over dit één jaar oude exemplaar genaamd Mishka. Deze bewoner van het Houston Aquarium in Washington is de eerste zeeotter waarbij de diagnose astma is gesteld. Maar gelukkig heeft hij nog maar weinig last van zijn klachten. Het dier heeft namelijk geleerd een astma-inhalator te gebruiken.

Mishka begon ademhalingsproblemen te vertonen nadat rookdeeltjes, afkomstig van bosbranden, afgelopen augustus het aquarium binnen zweefden. Het dier moest vervolgens allerlei tests ondergaan, voordat de dierenarts constateerde dat het daadwerkelijk om astma ging.

Uitgestorven

Volgens wetenschappers was rook niet de enige oorzaak van het ontstaan van astma bij het beestje. Begin 1900 waren de zeeotters in Washington door de jacht op hun vacht tot uitsterven gebracht. Om de diersoort te herintroduceren, werden een kleine honderd zeeotters uit Alaska gehaald. De meeste exemplaren overleefden hun nieuwe omgeving niet, waardoor slechts een fractie zich voortplantte. Dit resulteerde in een lage genetische diversiteit en zou ervoor hebben gezorgd dat huidige zeeotters vatbaarder zijn voor ziektes.

Gelukkig voor Mishka wist zijn verzorger hoe ze de klachten moest verhelpen. Ze lokte de zeeotter eerst met voedsel dat hij pas kreeg wanneer hij het pufje had gebruikt. Na een tijdje had het dier de truc onder de knie. Dit kun je zien in onderstaand filmpje:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bron: Popular Science, IFL SciencePodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes