Waterflesje vergaat binnen drie maanden

Naomi Vreeburg

07-05-2018 15:59:41

waterflesje

Uitvinder James Longcroft wil af van het plastic waterflesje en komt met een versie die afbreekbaar is.

We genieten met zijn allen van het lekkere zonnetje dat sinds zaterdag goed aan het schijnen is. En de standaard tips slaan ons nu alweer om de oren: smeer je goed in en drink voldoende. Drinken vergeten mee te nemen? Geen probleem, dan koop je in de winkel gewoon een plastic flesje met heerlijk verkoelend water.

Maar deze flesjes liggen onder vuur: ze komen nogal eens in de vrije natuur terecht en we weten allemaal dat dit niet echt bevorderlijk is. De Britse uitvinder James Longcroft bedacht daarom een waterflesje, voor eenmalig gebruik, dat na een aantal weken – zo’n drie maanden – vergaat. Waar het flesje na het opdrinken van het water dan ook terecht komt, “het brengt geen schade aan de natuur aan.”

Papier hier

Longcraft heeft een jaar gewerkt aan een prototype van het flesje. Hij ontwikkelde waterdicht, afbreekbaar materiaal om de binnenkant van zijn creatie mee aan te kleden. Van buiten is de fles uitgerust met gerecycled papier dat bedrijven doneerden. De stalen dop waarmee je het waterflesje dichtmaakt, vergaat niet binnen drie maanden. Hij zal gaan roesten en ongeveer een jaar nodig hebben om af te breken.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Veel meer details geeft Longcraft niet vrij over zijn prototype. Hij streeft ernaar eerst de patenten voor de materialen en de financiële kant rond te krijgen. Dit laatste probeert de Brit voor elkaar te krijgen met behulp van een crowdfundingcampagne op Indiegogo.

Supermarkten

Maar dan is Longcraft er nog niet. Er zitten een aantal kanttekeningen aan zijn idee. Zo moeten de flesjes bijvoorbeeld eerst nog op grote schaal worden geproduceerd om qua prijs te concurreren met de plastic tegenhanger. Ook klinkt het niet heel verleidelijk voor supermarkten om een bulk waterflesjes met een houdbaarheidsdatum van slechts drie maanden in te kopen.

Ondanks deze kanttekeningen, is het beoogde bedrag ruim overschreden op de crowdfundpagina Indiegogo – met nog 23 dagen te gaan. Longcroft kan nu dus gaan uitproberen of zijn creatie de beloftes waarmaakt.

Bronnen: IFL Science, Indiegogo

Lees ook:

KIJK 5/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis