Flexibel opslagsysteem energie gebouwd

KIJK-redactie

13-11-2012 11:51:30

Supercondensator

Amerikaanse wetenschappers hebben een dun en flexibel energieopslagsysteem ontwikkeld.

Hoewel prototypes van opvouwbare schermen al volop in productie zijn, stuiten onderzoekers tot nu toe telkens op hetzelfde probleem: waar sla je de benodigde energie op? Willen deze hypermoderne apparaten draadloos werken, dan moeten ze namelijk ook over een flinterdunne accu beschikken. In het lab van Northeastern University in Boston lijken ze de oplossing te hebben gevonden.

Professor Yung Joon Jung en zijn team hebben een doorzichtige supercondensator gemaakt die energie opslaat in een elektrisch veld. Dit verschilt met een conventionele batterij, aangezien die meestal gebruikmaakt van een chemische reactie voor stroomopslag. De nieuwe techniek maakt gebruik van nanomateriaal. Minescule nanobuisjes worden gevuld met de geleider elektrolyt waardoor een elektrisch ‘opslagveld’ ontstaat.

Tot nu toe heeft het onderzoeksteam alleen nog maar een lichtje weten aan te drijven met een prototype van de supercondensator. De techniek moet nog een flink stuk verbeteren, wil hij ook voor commerciële apparaten werken.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: Nature, Phys.org

Beeld: Brooks CanadayPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar