Flexibele camera wikkelt zich om elk voorwerp

Laurien Onderwater

21-04-2016 11:00:28

Dit nieuwe, buigzame apparaatje maakt van elk oppervlak een camera.

Elke keer als je denkt dat camera’s niet geavanceerder kunnen, wordt er een nieuwe uitgevonden die er nog net een schepje bovenop doet. Zo ook deze flexibele camera, ontwikkeld door onderzoekers van Columbia University, die lijkt op een doodgewoon velletje papier. En juist daar schuilt het succes in; doordat het apparaat zo dun is, kan het om elk object worden gebogen.

Flex

De meeste, huidige camera’s nemen foto’s vanuit slechts één hoekpunt, maar dit nieuwe apparaatje bevat een raamwerk van meerdere mini-camera’s – een beetje zoals een insectenoog. De camera bestaat uit bijna 1100 lenzen die zijn gemaakt van siliconenrubber.

De onderzoekers hadden ervoor kunnen kiezen om harde lenzen te bevestigen aan een buigzame plaat. Maar wanneer je deze vervolgens buigt, ontstaan er gaten – en dus missende informatie – in het beeld. In plaats daarvan ontwikkelde het team een elastische plaat bestaande uit flexibele lenzen. Het maakt niet uit hoe de plaat wordt gebogen; het beeld blijft volledig.

Vaste lens

Elastische lens

Boven de camera met harde lenzen, onder de flexibele camera. De brandpuntafstand van elke lens wordt aangepast aan de kromming. © Columbia University

Dankzij de flexibiliteit van de lenzen kan het cameraatje om vrijwel elk voorwerp worden gewikkeld, zoals lantaarnpalen en auto’s.

Creditcard-camera

De volgende stap is om een camera te ontwikkelen die beelden kan maken in een hogere resolutie en deze te koppelen aan een beeldsensor, om de plaatjes op te slaan. Ook denken de onderzoekers dat het mogelijk is om een camera te maken ter grootte van een creditcard bestaande uit miljoenen lensjes.

Maar eerst moet er nog meer onderzoek worden gedaan. Nog even wachten dus op deze toffe gadget. Wij zouden hem in ieder geval willen hebben. En jij?

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: Columbia University (pdf), Live Science, Gizmag

Beeld: Columbia UniversityPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar