Lopen over water zorgt voor chaos

Naomi Vreeburg

24-06-2016 13:00:26

Inpakkunstenaar Christo heeft een tof pad, de Floating Piers, aangelegd over een Italiaans meer. Maar het kunstwerk kan de mensenmassa bijna niet aan.

Je hebt het kunstwerk misschien wel voorbij zien komen: een pad dat de Bulgaars-Amerikaanse Christo over het Italiaanse Iseomeer heeft aangelegd. Mooi om te zien, maar het levert ook behoorlijk wat problemen op. De Floating Piers, zoals het kunstwerk wordt genoemd, trekt flink wat toeristen. Iets te veel van het goede voor het Italiaanse dorpje Sulzano, gelegen aan de oevers van het meer. En de drijvende pieren worden er zelf ook niet blij van.

Slijtage aan Floating Piers

Het pad leidt naar twee eilanden in het Italiaanse meer en bestaat uit 220.000 kunststof kubussen die aan elkaar zijn geklikt. Met betonnen ankers zitten deze pieren vast aan de bodem van het meer. De kubussen heeft Christo bedekt met oranje canvasdoeken die ’s nachts rood kleuren. De totale lengte van het pad is bijna 3 kilometer.

Floating Piers

Satelliet Sentinel-2A nam deze foto van de Floating Piers.

Lopen over water blijkt voor mensen nog altijd indrukwekkend, want na de vijfde dag hadden er al meer dan 270.000 personen over het kunstwerk gelopen. Dit terwijl er niet op meer dan een half miljoen bezoekers in 16 dagen was gerekend. De winkels en eettentjes in Sulzano kunnen de druk nauwelijks meer aan en het treinverkeer is ontregeld door de enorme aanloop. Bovendien wordt het meer vervuild door de troep die de toeristen erin gooien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

En ook de Floating Piers zelf kan de mensenmassa niet aan. Doordat mensen er met hun schoenen overheen lopen, vertoont het kunstwerk nu al slijtage. Daarom is opgeroepen dit weekend niet te komen en is besloten om de attractie ’s nachts te sluiten om onderhoud te verrichten. Tot 3 juli kunnen de toeristen overdag en ‘s avonds nog wel over de brug lopen, daarna wordt hij opgedoekt.

Inpakkunstenaar

Christo wordt ook wel de inpakkunstenaar genoemd. Zo maakte hij de Rijksdag in Berlijn en de Pont Neuf in Parijs tot een cadeautje. Ook omringde hij de eilanden in Biscayne Bay, Miami met roze materiaal. En hoewel de man 81 jaar oud is, is hij nog lang niet klaar met zijn inpakkunsten.

Bronnen: Gizmodo, The TimesPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar