Floppy disks gebruikt voor nucleair arsenaal

Naomi Vreeburg

27-05-2016 13:00:22

Floppy disks

Het Pentagon gebruikt gedateerde computersystemen – zoals floppy disks – voor het nucleair arsenaal, zo blijkt uit een rapport.

De VS zouden naar schatting beschikken over 7100 nucleaire warheads. Om deze wapens in te schakelen, moet het Pentagon de kast met – jawel – floppy disks tevoorschijn trekken. De ouderwetse diskettes worden onder meer gebruikt voor het coördineren van ballistische raketten en nucleaire bommenwerpers, zo blijkt uit een nieuw rapport van GAO.

IBM Series 1

Het zou ook nog eens gaan om de écht oude modellen: de acht inch floppydisks die in de jaren ’70 hun intrede deden. Deze floppy disks worden afgedraaid op de IBM Series 1 computers, eveneens gedateerde apparaten. In 1976 werd het eerste model van de IBM Series 1 computer geproduceerd.

Op zich is dit een vreemde ontdekking, aangezien de VS jaarlijks 60 miljard dollar uitgeven om computersystemen up-to-date te houden en nog eens 650 miljard dollar vrijmaken voor de krijgsmacht.

Exit floppy disks

Maar waarom worden gedateerde computersystemen dan nog voor zo’n belangrijk doeleinde gebruikt? Het antwoord van Valerie Henderson, luitenant-kolonel van het Pentagon, is simpel. “Dit systeem wordt nog gebruikt omdat het nog altijd werkt”, vertelt zij aan AFP. “Maar de floppy disks zullen aan het eind van 2017 worden vervangen.” Het gehele verouderde systeem zal in 2020 worden afgedankt.

Bronnen: GAO (pdf), CNN, Popular SciencePodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar