Foto’s van dodelijke schoonheid

André Kesseler

2017-11-08 16:30:36

nucleaire tests

Er zijn fraaie nieuwe foto’s boven water gekomen van Amerikaanse nucleaire tests uit de Koude Oorlog.

In de jaren na de Tweede Wereldoorlog brachten de Amerikanen maar liefst 1054 grote en kleine atoombommen tot ontploffing. Een deel ervan werd gewoon bovengronds uitgevoerd op de Nevada Test Site en op eilanden in de Stille en Grote Oceaan. Het krankzinnige geweld van die explosies leverde indrukwekkende beelden op die overal op het net te vinden zijn. Maar er zijn tot nu toe ongepubliceerde kleurenfoto’s opgedoken van Operation Fishbowl, de laatste serie bovengrondse tests die de VS uitvoerden.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Vissenkom

Bij Operation Fishbowl (1962) werden verschillende nucleaire wapens op soms honderden kilometers boven de aarde tot ontploffing gebracht. Het plan was om atoombommen te ontwikkelen waarmee Russische intercontinentale ballistische kernraketten (ICBM’s) die met een boog via de ruimte op Amerika werden afgevuurd, al buiten de dampkring onschadelijk konden worden gemaakt. De tests werden uitgevoerd vanaf Johnston Island, in het midden van de Grote Oceaan. De onderstaande opnamen zijn van Checkmate, een test met een 20 kiloton zware atoombom die op 147 kilometer boven de aarde tot ontploffing werd gebracht.

Kingfish

Bij deze test werd niet alleen de Thor-raket met de atoomkop de atmosfeer in geschoten, maar ook 29 andere raketten. Die vervoerden de meetinstrumenten waarmee de explosie kon worden bestudeerd. Kingfish explodeerde op 97,24 kilometer hoogte, dus aan de rand van de ruimte.

De paarse donut

De tests van Operation Fishbowl werden uitgevoerd tijdens de Cuba-crisis (16–28 oktober 1962), een van de koudste delen van de Koude Oorlog. In 1963, dus vlak nadat de Fishbowl-tests werden beeïndigd, spraken de VS, Groot-Brittannië en de Sovjet-Unie in de Limited Test Ban Treaty af dat kernwapentests niet meer in de atmosfeer, onder water of in de ruimte mochten worden uitgevoerd. Dus deze Blue Gill Trimple Prime-tests, die hoog in de atmosfeer onder meer deze fraaie, paarse donut opleverde, is één van de laatste Amerikaanse bovengrondse tests.

Bronnen: Gizmodo / Topic

Beeld: Los Alamos National Laboratory

Lees ook: 

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Foto's

KIJK editie 11 - 2021
Nieuwste editie

Met onder andere: Worden robots ooit autonoom? - Bijdehante beestjes - Tech-toys