Fransman krijgt half elektronisch, half koeienhart

KIJK-redactie

30-12-2013 13:00:23

Dat het hart, het belangrijkste orgaan dat we hebben, te vervangen is door een donorhart is geen nieuws. Maar nu kan de koe in de wei ineens je donor zijn.

Chirurgen van het Georges Pompidou European Hospital in Parijs zijn erin geslaagd om een menselijk hart te vervangen door een kunsthart dat voor de helft bestaat uit een elektronisch hart en voor de helft uit een koeienhart. Het duurde tien uur voordat het kunsthart in de Fransman was geplaatst.

Het hart werd geproduceerd door het bedrijf Carmat en is zo bijzonder omdat het reageert op de fysiologische behoeften van de patiënt. Voorheen moesten mensen met een kunsthart een rustigere levensstijl aannemen dan ze hadden voor de operatie. Een kunsthart kan namelijk niet zoveel hebben als een echt hart, omdat het klopt met een constante snelheid. Dit nieuwe hart hoeft dat niet, waardoor mensen hiermee een actiever leven kunnen leiden.

In eerste instantie is het vooral de bedoeling om de Fransman een maand lang in leven te houden met zijn nieuw hart. Dat klinkt als een wel erg korte periode, maar de proefpersoon had sowieso al niet meer lang te leven vanwege hartfalen.

Bron: DVICE

Beeld: CarmatPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis