Fukushima omgetoverd tot vernieuwd energiecentrum

Eline Feenstra

14 November 2019 08:29

Fukushima, energiecentra

Verlaten gebieden in Fukushima krijgen een doel: nieuwe energiecentra worden opgericht waarmee een groot deel van Tokyo van energie kan worden voorzien.  

Het is inmiddels alweer acht jaar geleden dat de oostkust van Japan getroffen werd door een aardbeving, gevolgd door een verwoestende tsunami die leidde tot de kernramp van Fukushima. Hierbij kwam een enorme hoeveelheid radioactief materiaal terecht in de Stille Oceaan. Als gevolg van de ramp heeft het gebied lange tijd overhoop gelegen. Maar het tij gaat nu keren: Japan heeft een hergeboorte van Fukushima aangekondigd, waarbij het verlaten gebied wordt omgetoverd tot een nieuw energiecentrum.

Lees ook:

Onbewoonbaar

Bijna 43.000 Japanse burgers blijven ontheemd door de ramp— velen van hen zijn begrijpelijkerwijs op hun hoede om naar huis terug te keren, ondanks de garanties van de regering. Bovendien zegt de Tokyo Electric Power Company (TEPCO), dat het gebied pas in 2050 volledig ontmanteld zal zijn. Nu het gebied toch leegstroomt, lijkt het de ideale plek te zijn voor de bouw van het energiepark.

Flinke investering

De plannen omvatten het plaatsen van 11 zonnecentrales, 10 windparken en een elektriciteitstransmissienet van 80 kilometer breed. Maar voor niets gaat de zon op: het project zal naar schatting maar liefst 2,5 miljard euro kosten. De Japanse bank van de overheid en de particuliere Mizuho-bank behoren tot een groep financierders die een kredietlijn hebben opgesteld ter ondersteuning van een deel van de bouwkosten.

Het centrum zal naar verwachting 600 megawatt aan elektriciteit kunnen produceren, waarmee 114.000 huishoudens van stroom worden voorzien. Als alles volgens plan gaat, zullen de centra in maart 2024 klaar zijn voor gebruik.

Bronnen: Gizmodo, Nikkei Asian Review

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK


Meer Nieuws