GB wil hogere straffen voor trollen

André Kesseler

21-10-2014 16:00:19

Mensen die in Groot-Brittannië schuldig worden bevonden aan ‘trollen’, kunnen in de toekomst veroordeeld worden tot twee jaar cel.

Trollers zijn mensen die elke poging tot inhoudelijk debat proberen te ontregelen door er met gestrekt been in te gaan en mensen af te zeiken, te intimideren of zelfs te bedreigen. In Groot-Brittannië worden bijvoorbeeld de ouders van het in 2007 verdwenen meisje Madeleine McCann al jaren lastiggevallen en met de dood bedreigd. Mede daarom hebben Britse politici een voorstel ingediend om de gevangenisstraffen voor trollers te verhogen naar twee jaar.

In een interview met de Mail on Sunday, zegt staatssecretaris van Justitie Chris Grayling: “Dit is een wet om wreedheid te bestrijden en benadrukt ons voornemen om de groeiende cyber-groep een halt toe te roepen. Deze internettrollen zijn lafaards die ons nationale leven vergiftigen. Niemand zou het accepteren als ze hun gif persoonlijk zouden spuwen en dus is er ook geen plek voor in social media.”

Inmiddels hebben de tegenstanders er al voor gewaarschuwd dat de vrijheid van meningsuiting door dit soort wetten steeds verder in het gedrang komt.

In de editie van KIJK die nu in de winkel ligt, schrijft Asha ten Broeke over het fenomeen trollen en dat artikel leverde haar een stortvloed aan haatberichten op.

Bronnen: Mail on Sunday / Discovery NewsPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis