Gedeeltelijke maansverduistering te zien vanavond

Laurien Onderwater

16 July 2019 10:20

maansverduistering

Vanavond kun je – bij helder weer – zien hoe de maan zich door de schaduw van de aarde beweegt.

Richt je blik op de hemel vanavond, want om 22.00 uur begint de gedeeltelijke maansverduistering. De natuurlijke satelliet bevindt zich dan in de schaduw van onze aardbol, waardoor een deel van het maanoppervlak niet wordt beschenen door de zon. Het is dan net alsof er een stuk uit de maan is genomen en dat is leuk om te zien, temeer omdat het een redelijk zeldzaam verschijnsel is.

Lees ook:

Kernschaduw

Het hoogtepunt van de verduistering is rond 23.30 uur, meldt de website hemel.waarnemen.com. De maan bevindt zich dan in de kernschaduw waardoor het grootste deel van de maan volledig is verduisterd. Het overige deel zit in de bijschaduw; daar valt nog een beetje zonlicht op het oppervlak. Onderstaande kaart laat de totale maansverduistering van 16 juli zien.

Dat de gedeeltelijke maansverduistering vandaag is te zien, is best toevallig. Het is namelijk precies vijftig jaar geleden dat Neil Armstrong, Edwin ‘Buzz’ Aldrin en Michael Collins begonnen aan hun reis naar de maan.

Bron: hemel.waarnemen.com

Het is in juli vijftig jaar geleden dat Neil Armstrong voet op de maan zette. Daarom besteden we in KIJK 7/2019 uitgebreid aandacht aan de hoogte- én dieptepunten van het Apollo-programma. Bestel de editie hier!


Meer Nieuws