‘Geen dvd’s kopen goed voor milieu’

KIJK-redactie

31-05-2014 13:00:35

Door de opkomst van online films bekijken, behoort het kopen van dvd’s steeds meer tot het verleden. Volgens onderzoekers is dit een goede ontwikkeling voor het milieu.

Nieuw Amerikaans onderzoek heeft gekeken naar wat nu milieuvriendelijker is: het streamen van films, of films via dvd’s bekijken. Hieruit blijkt dat het online films kijken zowel minder energie kost als minder koolstofdioxide-uitstoot veroorzaakt. Zo zou in Amerika het jaarlijkse energieverbruik met 30 petajoule (30 biljard joule) en de CO2-uitstoot met 1,9 miljard kilogram kunnen dalen als iedereen zou gaan streamen. Dit is een enorme winst; met die 30 petajoule zouden bijvoorbeeld zo’n 200.000 huishoudens een jaar lang van stroom kunnen worden voorzien.

Energieverslindende overdracht

Het grote verschil zit hem in de moderne apparaten zoals laptops en tablets die voor het streamen worden gebruikt. Deze zijn veel zuiniger en zorgen daardoor voor minder energieverbruik en CO2-uitstoot. Wel wordt dit enigszins gecompenseerd doordat bij het online kijken energieverslindende gegevensoverdracht via het netwerk plaatsvindt, zeker als het gaat om beelden van hogere kwaliteit zoals films in HD.

Door die gegevensoverdracht maakt het weinig uit of je een dvd thuis laat bezorgen of dat je de film online bekijkt. Maar ga je een film huren in de videotheek of kopen in de winkel, dan zijn de verschillen wel aanzienlijk doordat het ernaartoe rijden veel energie kost en extra CO2-uitstoot veroorzaakt.

Zuiniger en efficiënter

In de toekomst zullen waarschijnlijk alleen maar meer mensen gaan streamen. De onderzoekers adviseren daarom de focus te leggen op nog energiezuinigere apparaten en een efficiëntere gegevensoverdracht via het netwerk. Op die manier wordt het milieu nog meer bespaard.

Bron: Environmental Research Letters

Tekst: Tom Gerrits

Beeld: Ocrho/CC BY-SA 2.5Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis