Te weinig geld voor uitzaaiingsonderzoek

KIJK-redactie

09 June 2010 16:00

De meeste kankerdoden wordt direct of indirect veroorzaakt door uitzaaiingen. Toch wordt hier maar een klein deel van het onderzoeksgeld in gestoken. En dat moet anders, volgens een redactioneel stuk in het European Journal of Cancer.

Het enige wat we zeker weten over de zogenoemde metastasen is dat ze verantwoordelijk zijn voor het overlijden van 90 procent van alle kankerdoden. Over waarom sommige mensen uitzaaiingen krijgen en anderen niet, bestaan slechts hypotheses en theorieën.

Eén van de redenen is waarschijnlijk dat er niet genoeg geld voor goed onderzoek beschikbaar wordt gemaakt. In Europa gaat het bijvoorbeeld om slechts 5 procent van de fondsen. De auteurs van het stuk vermoeden dat dit in de Verenigde Staten en Japan niet anders is.

Volgens hen moeten metastasen veel beter onderzocht worden. Alleen als er goede informatie over deze tumoren is, kan de medische sector werken aan een betere behandeling.

Metastasen ontstaan als kwaadaardige cellen van de oorspronkelijke tumor zich afscheiden en zich nestelen in een ander deel van het lichaam, zoals de hersenen, de longen (zie foto) of de lever. Het zijn vaak juist deze (secundaire) tumoren die uiteindelijk dodelijk zijn.

Bronnen: European CanCer Organisation (ECCO), via PhysOrg.com

Beeld: Mickey Fassel


Meer Nieuws