Geen maanwagen maar een maanmotor?

Karlijn Klei

23-10-2021 09:00:47

maanmotor

Als het aan Duits motorbedrijf Hookie ligt rijden er in de toekomst astronauten op motoren over het pokdalige maanoppervlak.

Met bemande maanmissies als naderend punt op de agenda, is het wellicht ook hoog tijd het vervoer op de maan naar de 21e eeuw te tillen. Natuurlijk zijn ruimtevaartorganisaties zoals de NASA achter de schermen druk bezig met de volgende generatie maanwagentjes, maar ook Duits motorbedrijf Hookie heeft er ideeën over. Hun voorstel: laat de astronauten hun rondes doen op maanmotor Tardigrade.

Lees ook:

Elke kilo telt

De elektrische ‘motor’, vernoemd naar de extreem taaie tardigraden ofwel beerdiertjes, zou veel lichter zijn dan de maanbuggy: 134 kg in plaats van 210 kg, aldus Hookie. Bovendien zou de buggy dezelfde ruimte aan boord van het ruimtevaartuig in beslag nemen als drie à vier Tardigrades.

En dat scheelt; want alles aan ruimtevaart is duur. In 2019 was de prijs per kilo aan boord van een SpaceX Falcon 9-raket (die bijvoorbeeld gebruikt wordt voor trips naar het ISS) ruim 2300 euro. Door in te krimpen en gebruik te maken van lichtgewicht materialen kan er met de maanmotor volgens het bedrijf dus ook aanzienlijk op kosten bespaard worden.

Motor op de maan

De Tardigrade is opgetekend met een dun aluminium frame. Een met aluminium gecoate Kevlar-cover, afkomstig van NASA-leverancier DuPont, moet de elektrische aandrijving van de motor beschermen tegen de kou en schadelijk straling op de maan. De wielen, opgebouwd uit verschillende 3D-geprinte onderdelen, zijn luchtloos.

Het imago van snelheidsduivel zullen astronauten op de maanmotor níet halen: het voertuig kan namelijk maximaal 15 km/uur. En hoewel dat (iets) sneller is dan de maanbuggy, betekent dat dat als oma vol gas geeft op haar scootmobiel, ze harder gaat. Overigens is het slakkengangetje misschien maar goed ook, echt lekker om overheen te crossen is het gepokte maanoppervlak natuurlijk niet.

Hoe realistisch het plan werkelijk is, moet nog maar blijken. Een volwaardig prototype of een deal met een ruimtevaartorganisatie heeft Hookie namelijk (nog) niet. Wie weet.

Bronnen: Hookie, Interesting Engineering

Beeld: Hookie

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws