Geile man knapt af op vrouwentranen

Marysa van den Berg

10 January 2011 16:00

Een jankende vrouw is niet alleen een psychologische afknapper voor de geile man. Haar tranen vormen ook een chemisch ‘no go’-signaal waar het mannelijke libido onder te lijden heeft.

Tranen van droefheid bevatten namelijk feromonen die de mannelijke lust sterk doet afnemen, evenals de hoeveelheid testosteron in het lichaam. Dat ontdekte neurowetenschapper Noam Sobel en zijn team van het Weizmann Institute of Science in Israel. “Eigenlijk hebben we het chemische signaal voor ‘nee’ of ‘nu nog niet’ gevonden”, vertelt Sobel aan ScienceNOW.

Eerder onderzoek toonde al aan dat emotionele tranen meer eiwitten bevatten dan normale ‘dagelijkse’ tranen. Dat die eiwitten er niet voor niets zitten, blijkt nu pas.

Voor zijn onderzoek had Sobel mensen nodig die goed konden huilen. De drie ‘beste’ jankers moesten hun traanvocht opvangen in buisjes terwijl ze een droevige film keken. Mannen moesten de ‘geur’ ervan vervolgens opsnuiven via een plakker op hun bovenlip, zonder dat ze wisten dat het tranen waren en zonder dat ze de huilende vrouwen zelf zagen.

Toen de mannen daarna foto’s van vrouwengezichten moesten beoordelen, bleken ze de vrouwen een stuk minder aantrekkelijk te vinden na het ruiken aan tranen dan na het ruiken aan een zoutoplossing. Ook uit een fMRI-scan van de hersenen bleek dat de hersengebieden betrokken bij erotiek, waaronder de hypothalamus, een stuk minder actief waren. Bovendien was het testosterongehalte in het bloed lager.

Een volgende stap in het onderzoek is te bepalen of tranen van geluk ook een vorm van chemische communicatie zijn. En hebben de tranen van mannen hetzelfde effect, en die van kinderen? Kortom, het onderzoek laat nog vele vragen onbeantwoord. De tranen van een vrouw vormen voor de meeste mannen nog altijd een mysterie.

Een video van huilende vrouw die meehielp aan het experiment is hier te bekijken.

Bronnen: ScienceNOW, ScienceNews, LiveScience

Beeld: Science/AAAS


Meer Nieuws