Kan de printplaat achter de geraniums?

KIJK-redactie

16-01-2018 10:59:38

elektronica

De printplaat zorgde vijftig jaar geleden voor een technologische groeispurt. Maar over een tijdje kan hij met pensioen, want steeds vaker komt elektronica uit de printer. Dat betekent apparaten die goedkoper, veel lichter én flexibel zijn.

Oprollen, buigen, uitwringen. Alles mogen de bezoekers van de 3D Printed Electronics Conference in Eindhoven doen met het kunststofplaatje ter grootte van een creditcard dat ze in hun handen gedrukt hebben gekregen. Ze worden aangespoord om vooral op het knopje van het plaatje te drukken. Dat knopje laat een ledlampje oplichten. “Wat jullie in je handen hebben, is een van de eerste flexibele batterijen”, zegt een gastheer van de conferentie. “Alles in het plaatje, behalve de led, komt uit de printer.”

Deskundigen voorspellen dat dit de volgende grote revolutie in de elektronicawereld zal zijn. Elektronische verbindingen die onderdelen in apparaten (zoals accu’s en motortjes) aan elkaar koppelen, zitten nu nog in de oude vertrouwde printplaat gebakken. Maar in de toekomst moeten ze door een printkop worden uitgepoept.

Dit is het begin van het artikel ‘Printer verdringt printplaat’ te vinden in KIJK 2/2018. Deze editie ligt in de winkel vanaf 18 januari tot en met 21 februari.

Tekst: Nick Kivits

Beeld: Holst Centre/ imec/ CSMT

Meer informatie:

KIJK 1/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier.Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis