Gescheiden vogels paarden toch met elkaar

KIJK-redactie

26-05-2014 16:00:57

Lange tijd werd gedacht dat verschillende populaties van de groene fitis niet met elkaar paarden. Toch lijken de verschillende vogelsoorten genetisch op elkaar.

De groene fitis is een zangvogel die ongeveer een miljoen jaar geleden is opgesplitst in twee groepen. Ze werden gescheiden door het Tibetaanse Hoogland. Beide populaties pasten zich vervolgens aan de eigen omgeving aan. Toen de groepen weer samenkwamen in centraal Siberië, verschilden ze zoveel van elkaar dat ze geen nakomelingen meer met elkaar konden krijgen.

Lange tijd werd gedacht dat de vogels zoveel van elkaar verschilden doordat zij door de barrière niet meer met elkaar konden paren. Nieuw onderzoek wijst echter uit dat de vogelsoort uit West-Siberië wel degelijk DNA-overeenkomsten heeft met de vlieger uit Oost-Siberië. Dit wijst er op dat de groepen toch af en toe een beschuitje met elkaar aten.

Ringsoort

Een soort die wordt opgesplitst in twee groepen die vervolgens geen nakomelingen meer met elkaar kunnen krijgen, wordt een ringsoort genoemd. Deze groepen verdelen zich vervolgens verder onder in verschillende populaties: subsoorten. Net als bij een ring komen twee subsoorten van beide groepen elkaar op den duur weer tegen.

Het vormen van deze subsoorten werd gezien als een geleidelijk proces, waarbij de groepen onderling niet meer met elkaar paarden. De groene fitis laat zien dat dit proces iets complexer is dan werd gedacht. Ondanks genenuitwisseling tussen de vogels ontstonden namelijk toch twee verschillende soorten fitisjes.

Bronnen: Nature, British Columbia Universiteit via Eurekalert!

Tekst: Naomi JansenPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis