Gevonden haren niet van Bigfoot of Yeti

KIJK-redactie

03 July 2014 11:00

Aan elk sprookje komt een eind. Nu ook aan dat van Bigfoot en Yeti? Nieuw onderzoek maakt de verhalen er in ieder geval een stuk minder waarschijnlijk op.  

Al tientallen jaren wordt er gesproken over ‘abnormale primaten’, zoals Yeti en Bigfoot. Er zijn verschillende getuigen die zeggen deze monsters gezien te hebben en er zijn zelfs vermeende haren van ze gevonden. Maar zijn deze haren wel echt van een reusachtig onbekend wezen? Helaas is het antwoord op deze vraag ‘nee’, zo blijkt uit Brits onderzoek.

Stuk glasvezel

De wetenschappers onderzochten 57 stukken haar uit allerlei verschillende landen die zouden toebehoren aan abnormale primaten. Allereerst werd met infrarood licht onderzocht of de vermeende haren daadwerkelijk haren waren. Dit was voor twintig samples niet het geval. Een van de gevonden voorwerpen was bijvoorbeeld een stuk glasvezel.

Vervolgens legden ze de overgebleven 37 stukken haar onder de microscoop. En helaas voor de Yeti-liefhebbers concludeerden de onderzoekers op basis van deze gegevens dat de haren niet toebehoren aan een gigantisch monster, maar onder andere aan koeien, paarden, wasberen en zelfs mensen. Niets angstaanjagend aan dus.

Goedgelovig

Ondanks de resultaten gelooft wetenschapper Rhetmann Mullis, die meewerkte aan dit onderzoek, er nog altijd heilig in dat er een mysterieus, gigantisch aapachtig beest op de aarde rondloopt. Ach ja, hoop doet leven.

Bronnen: Proceedings of the Royal Society B, LiveScience

Tekst: Naomi Jansen

Beeld: Philippe Semeria/CC BY-SA 3.0


Meer Nieuws