Gezichten man en vrouw lijken steeds meer op elkaar

Marysa van den Berg

06 April 2011 10:00

Schedels van mannen en vrouwen zijn in de loop der eeuwen steeds meer gelijkenissen gaan vertonen, zo ontdekte een Amerikaans team van antropologen.

Het team onderzocht ruim tweehonderd schedels uit het Spanje en Portugal van de zestiende tot de twintigste eeuw. Schedels van mannen en vrouwen bleken te veranderen in de loop der tijd en die verandering was het sterkst in de vrouwelijk schedels. Zo was de schedel van de vrouw in de twintigste eeuw een stuk groter dan die in de zestiende eeuw. De onderzoekers  concluderen daarom dan ook dat mannen- en vrouwenschedels, en daarmee hun gezichten, steeds meer op elkaar zijn gaan lijken. Over de reden tasten de onderzoekers nog in het duister, maar mogelijk heeft het maken met de toegenomen hoeveelheid en kwaliteit van voedsel.

Het vaststellen van het geslacht aan de hand van menselijke botten is belangrijk in forensisch en academische onderzoek. Maar dit onderzoek laat zien dat wetenschappers voorzichtiger moeten zijn met geslachtsbepalingen, zeker als het oude botten betreft.  “Het toepassen van twintigste-eeuwse maatstaven voor historische overblijfselen zou weleens misleidend kunnen zijn, want geslachtsverschillen veranderen door de eeuwen heen, zoals uit ons onderzoek blijkt”, legt hoofdonderzoeker Ann Ross (North Carolina State Universiteit) uit.

Bronnen: North Carolina State University op EurekAlert!, North Carolina State University

Beeld: Dani Simmonds


Meer Nieuws