Gezichtsherkenning helpt zeehondenonderzoek

André Kesseler

21 December 2010 10:00

Wetenschappers van de Universiteit van Colorado worden bij hun onderzoek naar zeehonden geholpen door hightech software.

In plaats van er met een boot op uit te trekken, gebruiken de onderzoekers al een tijdje een UAV: de Scan Eagle, die ook door het Amerikaanse leger wordt gebruikt. Dit toestel van de Universiteit van Alaska heeft een spanwijdte van 3 meter, is voorzien van een kleine camera en kan vanaf 100 tot 350 meter hoogte onderzoek doen naar de zeehondenpopulatie in een bepaald gebied.

De Boeing Scan Eagle in heel andere omstandigheden.

Omdat het erg arbeidsintensief is om al die foto’s te bestuderen en om de dieren te vinden, besloten de wetenschappers de hulp in te roepen van Boulder Labs Inc. Dit bedrijf uit Colorado is expert in gezichtsherkenningssoftware; de vraag was of de technologie waarmee gezichten uit een mensenmassa gepikt worden, ook geschikt zou zijn om zeehonden op het ijs te herkennen. Dat bleek het geval te zijn. Zoals een van de wetenschapper zegt: “We kunnen de Scan Eagle op pad sturen, hem vierduizend foto’s laten schieten en die allemaal nog voor het avondeten compleet hebben geanalyseerd.”

Om een idee te geven hoe moeilijk het soms is om zeehonden op het ijs te vinden, hebben de onderzoekers een paar voorbeelden op hun website geplaatst.

Bronnen: Universiteit van Colorado, Wired


Meer Nieuws