Gigantisch ‘gat’ voor gigantische telescoop

kijkmagazine

06-11-2018 09:16:12

Er moest zo’n 18 meter van de top van de berg af, maar nu lijkt het fundament voor ESO’s nieuwste Extremely Large Telescope te zijn gelegd.

The world’s biggest eye on the sky wordt hij nu al genoemd, ESO’s Extremely Large Telescope. Zoals de naam doet vermoeden, wordt de telescoop, die op de top van de Cerro Armazones in de afgelegen Chileense Atacamawoestijn moet komen, een grote. De koepel van het kolossale ding alleen al krijgt een diameter van zo’n 100 meter en wordt 80 meter hoog.

Zo’n gigant bouw je natuurlijk niet zomaar ergens. Naast alle strenge eisen om succesvolle astronomische metingen te garanderen, moest er ook een gigantisch gebied vrij – en vlak – zijn om de kolos op te bouwen. Zelfs de knappe koppen van ESO konden zo’n plek niet vinden, dus maakten ze er zelf een.

Lees ook: Nederland bouwt mee aan Extremely Large Telescope

Krachtigste telescoop

Voor de bouw van het fundament van ESO’s ELT, ‘schraapte’ een scala aan werklieden een ruime 18 meter van de top van Cerro Armazones (zie foto hierboven). De power van de nieuwe telescoop zou al dat werk echter dubbel en dwars waard zijn.

De E-ELT zou zo honderd keer zoveel licht, van een honderd keer groter gebied moeten gaan verzamelen dan zijn zeer indrukwekkende voorganger Very Large Telescope (VLT). Ook is de gigant 200 keer gevoeliger dan de Hubble-ruimtetelescoop. Daarmee krijgt hij de titel van krachtigste telescoop in het zichtbare en infrarode spectrum.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Exoplaneten

Dankzij de nieuwste snufjes van E-ELT hopen astronomen nog meer van de mysteries van het universum te ontrafelen. Niet alleen zou de gigantische telescoop het bijvoorbeeld makkelijker maken zwakkere lichtsignalen te meten, ook zou het in staat zijn om exoplaneten direct in beeld te brengen. Dat helpt onderzoekers onder andere in de zoektocht naar bewoonbare werelden buiten ons zonnestelsel.

Zo moet de nieuwe telescoop eruit gaan zien. Bron: ESO

De kosten van de bouw van de gigantische telescoop werd in 2012 door ESO geschat op ongeveer 1 miljard euro en moet in 2024 afgerond zijn. Dan zullen we zien wat de Extremely Large Telescope allemaal voor ons in petto heeft.

Bronnen: ESO, Universe Today

Beeld: ESO

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!



Podcast KIJK en luister via JUKE






Meer Filmpjes