Gigantische kunstzon Synlight aangezet

Naomi Vreeburg

28-03-2017 11:00:34

synlight

In Duitsland kwam afgelopen week ’s werelds grootste kunstmatige zon op: Synlight.

Hij is drie verdiepingen hoog en telt 149 xenonlampen van elk 7 kilowatt: de kunstzon Synlight waarvan onderzoekers in Jülich (Rijnland-Westfalen) onlangs het aan-knopje hebben ingedrukt. Volgens de Duitsers is de lichtbron 10.000 keer intenser dan het zonlicht dat de aarde bereikt.

Waterstof

De lichtbron ziet er indrukwekkend uit, maar hebben we er ook wat aan? Uiteraard. Anders had Duitsland geen 3,5 miljoen euro in het project gestopt. De belangrijkste toepassing van Synlight is het onderzoeken van waterstofproductie. Waterstof is een goede kandidaat voor duurzame brandstof, aangezien er bij de verbranding geen koolstofdioxide vrijkomt.

Wel kost het produceren van waterstof nu nog veel energie, maar uit laboratoriumonderzoeken blijkt dat water ook kan worden gesplitst in zuurstof en waterstof door zonne-energie. Helaas wordt dit nog niet op industriële schaal gedaan. Met de kunstzon kan worden onderzocht hoe waterstof op deze manier op grote schaal en efficiënt kan worden geproduceerd.

3000 graden Celsius

Om water op grote schaal te splitsen, is een hoge temperatuur nodig. Synlight heeft daar geen moeite mee. De kunstzon kan een ruimte verhitten tot 3000 graden Celsius. Je kunt begrijpen dat Synlight in een speciale kamer staat…

Bronnen: Smithsonian, The GuardianPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis