Glas op smartphones krimpt

André Kesseler

02-07-2013 16:00:23

Geen paniek. Niet meteen allerlei fabrikanten gaan bellen. Maar het is wel zo: het glas dat voor veel smartphones wordt gebruikt, krimpt.

Er zijn nog steeds heel veel mensen die denken dat glas, vooral oud glas in kathedralen en kerken, min of meer vloeibaar is. In de loop der eeuwen zou het ‘uitzakken’ waardoor de ramen aan de onderkant dikker worden dan aan de bovenkant. Het is een urban myth.

Het misverstand is waarschijnlijk ontstaan doordat atomen in het glas, net als in een vloeistof, willekeurig gerangschikt zijn. Maar in 1990 ontdekte Edgar Zanotto van de São Carlos-universiteit in Brazilië dat middeleeuws glas tot 414 graden Celsius zou moeten worden verwarmd om in de loop der eeuwen uit te vloeien. Bij kamertemperatuur zou dat volgens Zanotto een paar miljard jaar duren.

En toch hebben onderzoekers van het bedrijf Corning in New York ontdekt dat Gorilla Glass, het superharde en krasvaste glas op veel smartphones, krimpt. Een plaat van 1 vierkante meter werd in slechts tien dagen 5 micrometer (5 duizendste millimeter) kleiner in zowel de lengte als de breedte. En in de achttien maanden daarna kromp de glasplaat nog eens 5 micrometer.

Doug Allan van Corning denkt dat de oorzaak ligt in de aanwezige kalium- en natriumatomen. Meteen na de fabricage van het glas zitten die, energetisch gezien, op een locatie waar ze zich niet ‘thuisvoelen’. Pas na een tijdje vinden ze wel hun plek, waardoor het glas een heel klein beetje kleiner wordt.

Bron: New Scientist

Beeld: CorningPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar