Google Earth toont irrigatieproject Gaddafi

André Kesseler

22-04-2012 13:00:22

In KIJK 5/2012 lieten we een Google Earth-foto zien van een zeskantige woongemeenschap in Libië. Een lezer ontdekte in de buurt van die locatie nog een fraai plaatje en die delen we graag.

De zeskantige boerenbedrijven die we in de rubriek Spot toonden, horen bij een irrigatieproject dat de Libische leider Gaddafi tientallen jaren geleden opzette. De gewassen worden besproeid met het 4500 tot 500 jaar oude grondwater uit de enorme Nubische Zandsteenaquifer.

Maar het irrigatieproject in de Kufra-oase is veel groter dan de woongemeenschappen die onze foto liet zien. Dat viel KIJK-lezer Cees Kuiper ook op en hij mailt: “Leuke foto van Bert Vermeulen. Maar net zo opmerkelijk zijn deze cirkels in de buurt ervan.” Kuiper doelt op deze ronde vormen ten noordoosten van de boerenbedrijven:

De getoonde figuren zijn het gevolg van cirkelirrigatie. Via een aanvoerleiding in het midden van de cirkel wordt het oude, steeds schaarser wordende grondwater aangevoerd en door een soms honderden meters lang sproeisysteem gepompt. Dat systeem staat op wielen die met (elektro-)motoren worden aangedreven en trage rondjes over de akkers draaien.

Beeld: GeoEye/GooglePodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws