Google presenteert gameplatform Stadia

kijkmagazine

20 March 2019 12:59

Eén plek voor alle manieren van gamen, dat moet Google’s nieuwe gamestreamingdienst Stadia worden. En dat alles zonder fysieke spelcomputer.

Ze zijn razend populair: spelcomputers zoals de PlayStation, de Xbox, en natuurlijk de goeie ouwe PC. Geen wonder dat ook Google daar een graantje van wil meepikken. Afgelopen dinsdag presenteerde het bedrijf op de Game Developers Conference (GDC) in San Francisco hun versie: Google Stadia. Het online gameplatform belooft met weinig meer dan een internetverbinding en een controller een variatie aan ‘topspellen’ te gaan streamen. Die zou je niet alleen op vrijwel alles met een scherm kunnen spelen, ook de kwaliteit zou ongeëvenaard zijn. Een ambitieus plan.

Lees ook:

Specs

Afgezien van de bijbehorende controller is Stadia hardware-vrij, liet het bedrijf tijdens de presentatie weten. De spellen worden direct vanuit de Google datacenters op je smartphone, tablet, desktop, laptop, enzovoorts gestreamd. Om gebruik te maken van de tv is ook een Chromecast Ultra nodig.

Naast de standaard spring- en vechttoetsen, bevatten de Stadia-controllers ook knoppen om gamebeelden direct te delen op YouTube en om Google Assistant te raadplegen. © Google

Ook de Stadia-controller is direct met het internet verbonden. Dit zou de lag (de vertraging van het spel ten opzichte van de bewegingen met de controller) – een grote ergernis bij gamers – moeten verminderen. Verder zou Stadia hoge ogen gooien wat betreft beeldkwaliteit. Zo belooft Google er bij de lancering een 4K-resolutie en 60 bps (beelden per seconde, Engels: fps) uit te knallen. In de toekomst moet dat oplopen tot maar liefst 8K.

Ambitieus?

De onthulling van Stadia komt niet helemaal uit de lucht vallen. Vorig najaar experimenteerde Google onder ‘Project Stream’ al met het streamen van grote spellen in de Chrome webbrowser zoals Ubisoft’s Assassin’s Creed: Odyssey.

Enthousiaste gamers in Europa en Noord-Amerika zouden dit jaar al gebruik kunnen maken van de nieuwe online gamedienst. Verder is er nog veel onduidelijk. Hoeveel gaat het bijvoorbeeld kosten? Welke games zullen precies te spelen zijn? En werkt Stadia ook met mijn aftandse internetverbinding? Vragen te over. Of Google de mooie beloftes zal waarmaken, zullen we dus nog even moeten afwachten.

Bronnen: Google, BBC, Bright

Beeld: Google

KIJK 3/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Nieuws