Griekenland kampt met gezondheidscrisis

KIJK-redactie

24-02-2014 13:00:43

Santorini

Door bezuinigingen verslechtert de gezondheidszorg in Griekenland. En dat heeft grote gevolgen. Volgens onderzoekers komen kindersterfte, zelfmoord en depressie steeds vaker voor en neemt bij drugsgebruikers het aantal gevallen van HIV en tuberculose drastisch toe.

Naar aanleiding van de financiële crisis heeft Griekenland grote bezuinigingen doorgevoerd in de zorg. Gevolg: het budget van openbare ziekenhuizen is beperkt en de financiering voor geestelijke gezondheidszorg is afgenomen. Kosten van de gezondheidszorg worden daardoor steeds meer doorgeschoven naar patiënten, die zelf bijdrages moeten leveren aan medicijnen en bezoeken van poliklinieken. Door snel toenemende werkeloosheid hebben veel Grieken bovendien geen ziektekostenverzekering. Hierdoor is het aantal mensen dat aangeeft onvoldoende zorg te krijgen met 47 procent toegenomen, meldden onderzoekers afgelopen vrijdag in The Lancet.

Meer HIV en tuberculose

Een van de grote bezuinigingen betreft de zorg voor drugsgebruikers. Tussen 2009 en 2010 werd een derde van de straatwerkprogramma’s voor deze groep geschrapt. Ook op de distributie van condooms en naalden werd bezuinigd. Het aantal gevallen van HIV bij deze doelgroep is tussen 2009 en 2012 dertig keer zo hoog geworden (van 15 in 2009 naar 484 in 2012) en het aantal gevallen van tuberculose is in 2013 verdubbeld.

Toename zelfmoord

Ook de geestelijke gezondheidszorg lijdt onder de bezuinigingen. Snelle sociaaleconomische veranderingen, zoals de financiële crisis in Griekenland, kunnen schadelijk zijn voor de geestelijke gezondheid. Bovendien is de financiering voor de geestelijke gezondheidszorg tussen 2011 en 2012 met 55 procent verlaagd. Hierdoor is het aantal zware depressies tweeëneenhalf keer zo hoog geworden en is het aantal gevallen van zelfmoord in vier jaar tijd met 45 procent omhoog gegaan.

Kindersterfte

Verder zijn kinderen de dupe van de verslechterde gezondheidszorg. Doordat vrouwen niet altijd de prenatale zorg konden krijgen die ze nodig hadden, kwamen er meer baby’s met een laag geboortegewicht ter wereld. Ook het aantal doodgeborenen nam toe. Bovendien steeg de kindersterfte tussen 2008 en 2010 met 43 procent.

Hoop voor Griekenland

Gelukkig zijn er twee hoopgevende ontwikkelingen. Ten eerste heeft Griekenland afspraken gemaakt met de Wereldgezondheidsorganisatie voor het plannen van hervormingen in de gezondheidszorg. Daarnaast begint Griekenland met een door de EU gefinancierd programma, waarbij onverzekerden een voucher kunnen aanvragen waarmee ze tot drie keer toe een zorginstelling kunnen bezoeken.

Bronnen: The Lancet, University of Oxford via EurekAlert!

Tekst: Helena Vis



Podcast KIJK en luister via JUKE







Meer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis