Groeiende robots leren beter lopen

KIJK-redactie

23 January 2011 13:00

Onderzoek wijst uit dat robots met een ‘groeiend’ lichaam sneller leren lopen en steviger op hun poten staan dan robots die direct op hoge poten worden gezet.

Wetenschapper Josh Bongard simuleerde hiervoor een robot die in de loop van de tijd langere poten kreeg. Het apparaat had als doel zichzelf te leren om zonder om te vallen een lichtbron te bereiken. Vervolgens maakte Bongard een prototype van Lego-Mindstorms met dezelfde eigenschappen. Hiermee is dit het eerste onderzoek dat robots laat groeien terwijl ze leren zich voort te bewegen.

Bij het leerproces werd gebruikgemaakt van een genetisch algoritme. Dat liet het lichaam verschillende bewegingen uitproberen, totdat het een effectieve glij-, schuif- of loopbeweging had gevonden. En terwijl de poten langer werden, ontwikkelde de robot slimmere bewegingen om zich voort te bewegen zonder om te vallen.

Maar waarom presteren robots die langzaam groeien van een liggende naar een staande positie zo goed? Volgens Bongard hoeft een liggende robot alleen de bewegingen te bedenken om zich voort te bewegen. Hij heeft nog geen last van een evenwichtsprobleem. Wanneer dit zich dit wel aandient, als de poten langer worden, is het bewegingsprobleem al opgelost. Het proces lijkt dus op de manier waarop een mens eerst leert rollen, dan kruipen, dan langs de koffietafel lopen en pas aan het eind van de rit écht kan lopen.

Bronnen: The University of Vermont

Beeld: julosstock


Meer Nieuws