Groenlandse haai wordt wel vierhonderd jaar

Marysa van den Berg

12 August 2016 13:00

Het langst levende gewervelde dier is de Groenlandse haai. Een gevangen exemplaar zou wel 392 jaar oud zijn, stelden Deense wetenschappers vast.

Er waren tot nu toe drie gewervelden diersoorten bekend die ouder kunnen worden dan tweehonderd jaar: de Groenlandse walvis, de straalvinnige vissoort Sebastes aleutianus en de seychellenreuzeschildpad. Tot dat bijzondere rijtje mag de Groenlandse haai zich nu ook rekenen. Deze haai kan zelfs vierhonderd jaar oud worden, zo blijkt uit Deens onderzoek.

Koolstofdatering

Bioloog Julius Nielsen en collega’s verrichten koolstofdatering op de ooglenzen van 28 als bijvangst gevangen haaienvrouwtjes. Dat is uniek, want traditionele technieken van leeftijdsbepaling richten zich op verkalkt weefsel. Maar omdat de Groenlandse haai dit weefsel bijna niet heeft, moesten de onderzoekers een andere methode gebruiken.

De twee grootste vrouwtjes, met een lengte van 493 en 502 centimeter, werden geschat op een leeftijd van respectievelijk 335 en 392. De oudste haaiendame moet dus rond het jaar 1624 zijn geboren; in onze Gouden Eeuw dus!

Lang ‘kind’

Het onderzoeksteam ontdekten verder dat de haaien van deze soort – die slecht 1 centimeter per jaar groeien – pas rond de 156 jaar geslachtsrijp worden. Ze blijven dus zo’n twee mensenlevens lang ‘kind’.

Bronnen: Science (wetenschappelijk artikel), Science (nieuwsbericht)

Beeld: Julius Nielsen


Meer Nieuws