Grootste dinosaurus ooit gevonden

KIJK-redactie

2014-05-20 13:00:52

In Argentinië zijn de botten van een dinosaurus opgegraven. En niet zomaar een dinosoort: de grootste die ooit is ontdekt.

In een woestijn in Argentinië struikelde een boer over de resten van een dinosaurus. Paleontologen gingen meteen aan de slag om het gevaarte op te graven. Aan de hand van 150 gevonden botten berekenden ze de lengte en het gewicht van het wezen. Ze ontdekten dat dit de grootst gevonden dinosaurus ooit was.

Het dier, hoogstwaarschijnlijk een plantetende Titanosaurus, was 40 meter lang en 20 meter hoog. Dit is vier keer zo lang als de uit de kluiten gewassen dinosaurus die twee maanden geleden in Portugal werd gevonden. Het gigantische wezen was ook niet bepaald een lichtgewicht te noemen: hij woog 77.000 kilogram. Dat is even zwaar als veertien Afrikaanse olifanten bij elkaar en 7 ton zwaarder dan de vorige recordhouder, de Argentinosaurus.

De gigantische dinosoort leefde volgens de onderzoekers 100 miljoen jaar geleden. Dit kon worden geschat aan de hand van stenen gevonden in de buurt van de botten. Het dier zou hebben rondgelopen in de bossen – waar hij vast genoeg boompjes heeft platgewalst.

Bronnen: DVICE, BBC

Tekst: Naomi JansenPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

Nieuwste editie

Met onder andere: Militair maatwerk - Bibberend of zwetend naar de top - De kracht van de kudde