‘Grootste meteorietenkrater ooit ontdekt’

Naomi Vreeburg

24-03-2015 11:00:09

Voor wie dacht dat de dino-uitroeiende meteoriet al een grote impactzone achterliet; opgelet! Onderzoekers claimen een vier keer zo grote krater te hebben gevonden.

In het zuiden van Australië hebben wetenschappers een wel heel bijzondere ontdekking gedaan: zij claimen de grootste meteorietenkrater ter wereld te hebben gevonden. Wel 400 kilometer in doorsnede zou het enorme gesteente hebben achtergelaten; meer dan vier keer zo groot als de zone die werd gecreëerd door de asteroïde die de dinosaurussen de kop kostte.

Lagen kwarts

De onderzoekers zeggen dat de impact is veroorzaakt door een meteoriet die, voordat hij de aarde raakte, in twee stukken is gesplitst van elk 10 kilometer in doorsnede. En voor de sensatiezoekers die nu meteen hun backpacks pakken om de krater te aanschouwen: doe geen moeite. Hij is namelijk niet met het blote oog te zien, doordat er miljoenen jaren aan erosie en andere natuurlijke processen overheen zouden zijn gegaan.

Maar hoe kwamen de Australische onderzoekers dan tot hun ontdekking? Voor een geothermisch onderzoek moesten zij tot 2 kilometer diep de grond in boren bij het Warburton Basin. Opeens stuitten ze op lagen kwarts die sporen vertoonden van shock – de term voor het snel vervormen tijdens een grote impact. Testen die vervolgens aan het gebied werden gedaan, zouden uitwijzen dat deze sporen ook dieper in de aarde waren te vinden.

Uitgestorven dieren

Normaal gesproken is een enorme meteorieteninslag te linken aan het uitsterven van een groot aantal dieren en kan aan de hand hiervan worden bepaald hoe lang geleden de ramp heeft plaatsgevonden. Maar deze link konden de Australiërs dit keer niet vinden. Wel zijn de stenen rond de krater tussen de 300 en 600 miljoen jaar oud. Hoofdonderzoeker Andrew Glikson denkt dan ook dat de inslag meer dan 300 miljoen jaar geleden plaatsvond.

Bronnen: Tectonophysics, The Guardian

Update (01-04-2015): Verschillende experts hebben gemeld dat het onderzoek van Andrew Glikson en zijn collega’s een hype lijkt te zijn en hebben niks opmerkelijks gevonden bij het Warburton Basin.Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws