Grootste zonnevlam in 12 jaar treft onze aarde

Laurien Onderwater

2017-09-07 12:59:20

zonnevlam

Gisteren produceerde de zon twee behoorlijke zonnevlammen en die zorgden voor een kleine black-out op aarde.

NASA’s Solar Dynamics Observatory, een ruimtesonde die voortdurend de zon in de gaten houdt, heeft bijzondere beelden vastgelegd. Gister produceerde de zon namelijk twee zware zonnevlammen. Zo heftig dat er zelfs sprake was van een radio-black-out op aarde.

Klasse X

Zonnevlammen zijn explosies op het oppervlak van de zon. De straling die hierbij vrijkomt, is niet schadelijk voor mensen op aarde, maar wanneer zonnevlammen intens genoeg zijn, kunnen ze wel de laag in de atmosfeer verstoren waar GPS- en communicatiesignalen worden verzonden.

Zonnevlammen kunnen in drie klassen worden ingedeeld: klasse X, M en C, waarbij X-zonnevlammen invloed hebben op radioverbindingen en klasse M en C zonnevlammen niet tot nauwelijks merkbaar zijn op aarde. De twee zonnevlammen die gisteren waren geproduceerd, vielen beide in klasse X en vooral de tweede vlam was een joekel – de zwaarste sinds 2005. De straling die hierbij vrijkwam, zorgde dan ook op aarde voor een korte radio-black-out.

© NASA/Goddard/SDO

Zonnecyclus

Ook de zon heeft een cyclus van zonneactiviteit met daarin periodes van zogenoemde zonnemaxima (meeste activiteit) en zonneminima (weinig activiteit). De huidige zonnecyclus is in december 2008 begonnen en zou nu overgaan in een periode van weinig activiteit, waarin uitbarstingen dus erg zeldzaam zijn. Maar zo zie je maar weer: daar is niet alles mee gezegd.

Bronnen: NASA, ScienceAlert

Beeld: NASA

Lees ook:

Wil je graag meer lezen over zonnestormen en hoe we ons hiertegen kunnen wapenen? Bestel dan hier KIJK 6-2017! Met daarin het artikel ‘Bedreigd door de zon’. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

KIJK editie 11 - 2021
Nieuwste editie

Met onder andere: Worden robots ooit autonoom? - Bijdehante beestjes - Tech-toys