Haaien bijten vaker bij nieuwe maan

KIJK-redactie

29 May 2010 16:00

Wie deze zomer naar Florida afreist voor een surftrip, kan beter niet tijdens een nieuwe maan gaan surfen in water dat minder dan twee meter diep is. Dan vinden namelijk de meeste haaienbeten plaats.

George Burgess, directeur van de International Shark Attack File van de Universiteit van Florida, deed voor de kust van Florida onderzoek naar de aanvallen van haaien. Een van zijn conclusies: verreweg de meeste haaienbeten vonden plaats op zondag. Logisch, volgens Burgess, want op die dagen lagen er vaak veel surfers in het water.

Opmerkelijk was wel dat de watersporters met zwart-witte pakken het meest werden gebeten. Verder lagen de slachtoffers op één duiker na allemaal aan het wateroppervlakte. De meesten waren surfers die op een golf aan het wachten waren.

Nog meer nieuws: de meeste beten vonden plaats tijdens nieuwe maan. Wanneer de maan tussen de aarde en de zon staat, verhuist volgens Burgess de prooi van de haai naar gebieden waar de coole surfers de hoge golven proberen te bedwingen. Jaws verhuist logischerwijs mee en ziet regelmatig de benen van deze surfers aan voor een lekker hapje.

De haaien voor de kust van Florida zijn verantwoordelijk voor maar liefst 21 procent van de haaienbeten tussen 1999 en 2008. Het goede nieuws voor de mensen met surfplannen in die regio: in veel gevallen gaat het om relatief kleine beten, die niet veel ernstiger zijn dan een beet van een hond.

Bronnen: LiveScience

Beeld: Rick Hawkins


Meer Nieuws