Haarzakjes in een petrischaaltje gekweekt

Laurien Onderwater

27-06-2019 12:59:26

haar mal haarzakjes

Goed nieuws voor de kaalhoofdige: wetenschappers zijn erin geslaagd met behulp van 3D-geprinte mallen haarzakjes in het laboratorium te kweken.

Sommige pechvogels krijgen op hun twintigste al last van kaalheid, anderen pas rond de zestig jaar en sommige bofkonten blijven altijd een volle haardos houden. Voor de mannen die niet kunnen leven met hun terugwijkende haargrens is er haartransplantatie, follicle unit extraction in het bijzonder. Daarbij worden haarzakjes met een holle naald één voor één verplaatst van het achterhoofd naar de kale plek. Na een paar maanden groeien er uit de getransplanteerde zakjes nieuwe haren.

Maar bij deze aanpak moet het haarverlies gestabiliseerd zijn bij de persoon in kwestie én moet hij genoeg haren hebben om te kunnen verplaatsen. Met de methode die onderzoekers van de Columbia University hebben ontwikkeld, is dat niet nodig. Ze zijn erin geslaagd in het lab haarzakjes te kweken.

Lees ook:

Labhaar

“We hebben een mal 3D-geprint met heel kleine uitsteeksels die het patroon van haarzakjes in drie dimensies nabootsen”, vertelt hoofdonderzoeker Angela Christiano. Om die mal lieten de wetenschappers menselijke huidcellen groeien. Na verloop van tijd kon de plastic mal voorzichtig eraf worden gehaald en hielden de onderzoekers een stukje huid over met heel kleine putjes waarin de natuurlijke haarzakjes konden groeien.

Een illustratie van de mal. © Christiano lab/Columbia University Irving Medical Center

De 3D-geprinte mal. © Christiano lab/Columbia University Irving Medical Center

In de putjes plaatsten de wetenschappers stamcellen (gedoneerd door vrijwilligers) en het vezeleiwit keratine. Daarbij ‘goten’ ze nog een cocktail van allerlei groeifactoren om de ontwikkeling van de haarzakjes en de haren zelf een opzwieper te geven. Dat werkte. Na drie weken verschenen menselijke haarzakjes en begonnen ze met het produceren van haren.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Hair farm

Christiano: “Wat we hebben laten zien, is dat we in principe een ‘haarboerderij’ kunnen maken: een raster van haartjes met de juiste patroon en constructie, zodat ze opnieuw in de hoofdhuid van diezelfde patiënt kunnen worden getransplanteerd.”

Zoals altijd is er nog vervolgonderzoek nodig voordat de methode klinisch kan worden ingezet, maar hij heeft een hoop andere toepassingen. Niet alleen zal de ontwikkeling mannen met knikkerhoofden helpen, maar de methode zal snellere klinische testen van geneesmiddelen voor haargroei mogelijk maken.

Bronnen: Nature Communications, Columbia University via EurekAlert!, New Atlas

Beeld: Christiano lab/Columbia University Irving Medical Center

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJKPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws