‘Hacker’ kraakt handboeien

André Kesseler

21-07-2012 13:00:28

Politiehandboeien kunnen straks vrij gemakkelijk geopend worden. Je print gewoon een sleutel…

In tegenstelling tot veel andere sloten, zijn de handboeien die de politie gebruikt vaak voorzien van hetzelfde slot. Zo hoeven politieagenten niet constant sleutels uit te wisselen als ze een gevangene overdragen. Het nadeel laat zich makkelijk raden en om te voorkomen dat criminelen massaal op de vlucht kunnen slaan, gaat de fabrikant angstvallig zorgvuldig met de sleutels om. Maar dat systeem lijkt nu in te storten.

Een Duitse veiligheidsdeskundige die zich Ray noemt, wist namelijk sleutels van verschillende veelgebruikte handboeimerken te bemachtigen. Hij maakte er een 3D-computermodel van en gebruikte vervolgens een 3D-printer en een lasersnijmachine om plastic kopieën te fabriceren. En daarmee zijn de boeien moeiteloos te openen.

‘Ray’ is van plan om het 3D-model van één van de handboeitypen (Chubb) te uploaden naar Thingiverse, een soort uitwisselsite voor mensen met een 3D-printer. Zoals wel meer hackers vindt hij niet dat hij daarmee criminelen in de kaart speelt. Hij wil de politiediensten met die actie slechts wijzen op het gevaar en ze op die manier tot actie dwingen. De modellen van twee andere veelgebruikte merken, Bonowi en Clejuso, houdt hij overigens geheim.

Bron: Forbes

Beeld: LoneWolf2/CC BY-SA 3.0Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar