Hackers hacken auto

André Kesseler

20 May 2010 16:00

Volgens experts zijn computersystemen in auto’s erg makkelijk te hacken.

Een team van onderzoekers van de Universiteit van Californië en die van Washington wilde wel eens weten of de computersystemen, waar steeds meer moderne auto’s mee zijn uitgerust, te hacken zijn. Ze richtten zich op de electronic control units (ECU’s).

CAR_ECU

In auto’s kunnen wel zeventig van dit soort ECU’s zitten. Ze hebben elk een afgebakende taak (zoals het aansturen van de airco of de airbags), maar in sommige gevallen werken ze samen. Bijvoorbeeld om tijdens een crash de autogordels alvast aan te trekken, de airbags eruit te gooien en de deuren te ontgrendelen.

Het team ontwikkelde het ‘hackpakket’ CarShark, dat via de communicatiepoort van de auto naar de boordcomputer werd geüpload. Die poort wordt normaal gesproken door monteurs gebruikt om eventuele problemen op te sporen.

CarShark bleek opmerkelijk effectief. Het team kon de remmen in- en uitschakelen en het instrumentenpaneel in een klok veranderen die een minuut aftelde, waarna de claxon begon te loeien en de motor werd uitgezet.

Volgens de onderzoekers is het maar goed dat boordcomputers nog geen directe verbinding met internet hebben. Een kwaaie pier die een auto wil hacken, moet nu nog bij de communicatiepoort zien te komen om de voorgeprogrammeerde opdrachten in de boordcomputer te planten. Maar via internet zou hij de opdrachten op elk gewenst moment kunnen geven en dus precies kunnen bepalen wanneer bijvoorbeeld de remmen moeten weigeren.

Onderzoeksleider Stefan Savage benadrukt dat het voor hackers niet gemakkelijk zal zijn om iets als CarShark in elkaar te frutselen. Maar er zijn altijd mensen die zo’n uitspraak als een fijne uitdaging beschouwen.

Bronnen: BBC News


Meer Nieuws