HACKSAW wordt onstuitbaar

André Kesseler

21-09-2019 08:59:10

kruisraket HACKSAW

De Amerikaanse luchtmacht werkt hard aan een hypersone kruisraket.

Het kan bijna niet anders dan dat er bij de Amerikaanse defensie mensen werken die tot taak hebben om fijne acroniemen te verzinnen. Neem HACKSAW, de afkorting voor Hypersonic Conventional Strike Weapon, waar de Amerikaanse luchtmacht nu aan werkt. Hypersone wapens vliegen met minimaal mach 5 (6125 kilometer per uur) richting hun doel en daar valt (in ieder geval voorlopig) niet veel tegen te doen.

Lees ook:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Op het gebied van dat soort wapens lopen de Amerikanen een beetje achter. De Russen zijn al druk mee bezig met hun versie (de Avangard genoemd) en ook de Chinezen zijn inmiddels al aan het ontwikkelen geslagen.

Waverider

Hacksaw (of HCSW) is gebaseerd op onderzoek naar de X-51A Waverider (filmpje hierboven). Het wapen wordt gelanceerd door een jachtvliegtuig of een bommenwerper. Eenmaal losgelaten wordt hij met een gewone raket op snelheid gebracht en bij een paar duizend kilometer per uur loopt de temperatuur van het lucht-brandstofmengsel zo hoog op dat de boel vanzelf ontbrandt en voor de voortstuwing zorgt. Er zijn dus veel minder bewegende onderdelen nodig om een scramjet te laten werken en de techniek maakt enorme snelheden mogelijk.

ARRW

Overigens werkt de USAF tegelijkertijd ook aan het eveneens grappig vernoemde AGM-183A Advanced Rapid Response Weapon: kortweg ARRW of Arrow. De US Air Force wil rond 2022 over een werkende hypersone raket kunnen beschikken.

Bron: Popular Mechanics

Beeld USAF

KIJK 10/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJKPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes