Vrouw bedenkt haiku voor elk element in periodiek systeem

Laurien Onderwater

11 September 2017 15:59

haiku

Het lijkt een vreemde combinatie: scheikunde en poëzie. En toch is het een match made in heaven, bewijst deze Britse dichteres.

Kun je ze nog herinneren? De scheikundelessen waarin je de elementen van het periodiek systeem moest kennen. Dat was een flinke klus, want er zitten heel wat elementen in de tabel die Dmitri Mendelejev heeft ontwikkeld (en waarvoor hij nooit de Nobelprijs heeft gewonnen).

Wellicht dat je de elementen wel kan onthouden met behulp van ezelsbruggetjes. Wat dacht je van een kort gedicht over elk element? Want dat is precies wat de Britse fictieschrijfster en poëet Mary Soon Lee heeft gedaan. Zij schreef een haiku – een kort gedicht van drie regels waarvan de eerste regel 5 lettergrepen bevat, de tweede regel 7 en de laatste regel weer 5 – over elk element.

Haiku

Dat Soon Lee hier een flinke kluif aan heeft gehad, is wel duidelijk, want ze moest maar liefst 119 haiku’s schrijven die ook nog eens betrekking hadden op het element. Ze deed er vier maanden over en sommige gedichten kostten Soon Lee uren om te verzinnen. Maar het resultaat mag er wezen. Zo schreef ze het volgende gedichtje over helium:

Begin universe.

Wait three minutes to enter.

Stay cool. Don’t react.

Of deze haiku over nikkel:

Forged in fusion’s fire,

Flung out from supernovae.

Demoted to coins.

Nog eentje dan, een gedichtje over lithium:

Lighter than water,

empower my phone, my car.

Banish depression.

Gaaf toch? Alle 119 haiku’s zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke blad Science en vind je hier.

Bronnen: Science, ScienceAlert

Beeld: Jia You/Science

Lees ook:

KIJK 9.2017Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Nieuws