Handen schudden brengt geurstoffen over

MtB

04-03-2015 16:00:05

Mensen geven onbewust geuren af die het gedrag van anderen beïnvloeden. Nu is bekend hoe we deze ruiken.

Bij vrienden met een hond binnenkomen, kan soms een gênante ervaring zijn. Vaak snuffelt de hond op plekjes waar je hem niet wilt hebben. Voor dieren is ruiken de manier om te bepalen met wie ze te maken hebben. Mensen ruiken onbewust ook geuren van elkaar, die vervolgens ons gedrag beïnvloeden. Alleen snuffelen wij niet aan elkaar, dus moeten deze geuren op een andere manier bij onze neus terechtkomen. Israëlisch onderzoekers ontdekten dat de geuroverdracht mogelijk via het schudden van handen gaat.

Geuroverdracht

De onderzoekers lieten proefpersonen wel of niet handen schudden met de persoon die de ruimte binnenkwam, wat stiekem werd gefilmd. Maar door alleen handen te schudden, is het natuurlijk nog niet mogelijk om de geur te kunnen ‘ruiken’. Daarom werd ook gekeken hoe vaak de proefpersonen aan hun gezicht zaten. Daarnaast hadden ze een speciaal buisje in hun neus dat kon meten of er ook echt even werd geroken op het moment dat de hand bij het gezicht kwam.

Tijdens het onderzoek werd ook bepaald of het handen schudden geurstoffen overbrengt. Proefpersonen schudden handen met een plastic handschoen. Vervolgens maten de onderzoekers welke stoffen er op de handschoen waren overgebracht. Hierbij werd onder andere palmitinezuur gevonden, een stof die zowel door zoogdieren als insecten wordt afgegeven. Bij het ruiken aan de hand komen dus verschillende stoffen de neus binnen. Deze stoffen hebben geen geur, maar geven wel signalen door aan de hersenen.

Links en rechts ruiken

Wanneer iemand van hetzelfde geslacht de hand werd geschud, gingen de proefpersonen veel meer aan hun rechterhand ruiken. Opvallend was dat ze juist meer aan hun linkerhand gingen ruiken nadat ze iemand van het tegenovergestelde geslacht de hand hadden geschud.

De onderzoekers speculeren dat mensen meer met zichzelf bezig zijn als ze iemand van het andere geslacht ontmoeten. Dit zou overeenkomen met het meer ruiken aan de linkerhand, die niet is geschud. Wanneer de proefpersonen meer aan hun rechterhand ruiken, zou dit duiden op onderzoek naar de andere persoon.

Bronnen: eLifesciences, Weizmann Institute of Science via EurekAlert!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

KIJK Hoogvliegers II cadeau

Bij een abonnement op KIJK. Samen voor slechts €17,50 (ipv €28,64)