Heeft Atlantis echt bestaan?

KIJK-redactie

02-03-2015 11:00:45

Atlantis - header

Het duikt op in talloze films, games en verhalen: Atlantis. Wat weten we nu echt van dit legendarische verzonken eiland?

Atlantis is een eiland uit de boeken van Plato, dat ruim 11.000 jaar geleden binnen een dag in zee verdwenen zou zijn. Waarschijnlijk is het eiland volledig verzonnen, maar veel mensen willen daar niet aan, en wie de tekst van Plato een beetje ruim interpreteert, heeft ook wel wat argumenten. Zo begon ruim 11.000 jaar geleden het Holoceen; het tijdvak waarin de poolkappen grotendeels smolten en de zeespiegel steeg. Vooral aan het begin van het Holoceen ging dit razendsnel, en liepen veel destijds droog liggende zeeën vol.

Over waar Atlantis dan gelegen zou hebben, is echter nog altijd geen overeenstemming bereikt. In de Straat van Gibraltar, was lang de overtuiging van de Atlantis-believers, maar op de zeebodem daar is geen reliëf te vinden dat hoog genoeg is om boven het zeeniveau van 11.000 jaar geleden uit te komen. Momenteel geldt
het noordelijke deel van de Zwarte Zee als de meest plausibele optie.

Overigens is de meest intrigerende vraag misschien nog wel waarom sommige mensen er zo zeker van zijn dat Atlantis echt heeft bestaan. Je zou denken dat een groot filosoof en schrijver als Plato wel in staat moet zijn geweest zelf een eiland te verzinnen.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]!

Tekst: Marlies ter VoordePodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws