Helikopter opgeladen met laserstraal

KIJK-redactie

06 September 2010 16:00

Het Amerikaanse bedrijf Laser Motive heeft een helikopter zes uur in de lucht gehouden door hem te bestralen met een laser.

Het modelhelikoptertje werd via een auto-trackingsysteem met de laser beschenen. De laser straalde een 7 centimeter brede straal in een golflengte waar de zonnepanelen op de helikopter gevoelig voor waren.  Hierdoor kon hij urenlang blijven vliegen.

De met laser op te laden helikopter is ontwikkeld als showcase voor opladen op grote afstand, oftewel remote charging. Dit is onder andere interessant voor UAV’s. Deze onbemande vliegtuigen hebben een beperkte vliegtijd doordat hun brandstof opraakt. Door met een laser de vliegtuigen vanaf de grond op te laden, kunnen ze langer in de lucht blijven.

Illustratie: Laser Motive
Illustratie: Laser Motive

Er worden ook zonnepaneelvliegtuigen ontwikkeld die lang in de lucht kunnen blijven. Het bedrijf QinetiQ had dit jaar een primeur met de Zephyr 7, een vliegtuig met zonnecellen dat veertien dagen en 22 minuten in de lucht bleef. Maar, zo zegt Laser Motive, de zon levert erg weinig energie aan deze vliegtuigen. De laserlaadtechniek kan extra energie leveren voor zwaardere vliegtuigen.

De toekomst ziet Laser Motive op een aantal vlakken. Vliegtuigen kunnen missies vliegen waarna ze simpelweg boven een laser blijven hangen om op te laden. Of ze vliegen lange afstanden tussen twee lasers in. Ook kunnen ze boven een bepaald gebied cirkelen waarbij ze continu worden opgeladen.

Bronnen: New Scientist, Laser Motive


Meer Nieuws