Helpen gordijnen om het huis koel te houden?

KIJK-redactie

10 August 2020 09:30

gordijnen dichthouden hitte

Wederom is het vandaag een warme dag en als je geen airco in huis hebt, dan lopen de temperaturen binnenshuis ook hoog op. Helpt het dan om je gordijnen dicht te laten?

Tijdens een hittegolf duikt deze vraag vrijwel altijd op. En soms krijgen de vragenstellers foute antwoorden, zelfs van een grote energieleverancier. Het goede antwoord is: dat helpt wel degelijk, zolang de gordijnen licht van kleur zijn, en liefst wit.

>>> Lees ook: Koel je af door te wapperen met een waaier? <<<

Witte gordijnen

Het is makkelijk in te zien waarom dit antwoord correct is. Ga even naar buiten en kijk naar de gordijnen. Alle licht dat je dan ziet, komt de kamer weer uit, dwars door de ramen heen, omdat dit het zichtbare deel van het zonnespectrum betreft (ongeveer de helft). En dat licht – zoals trouwens álle licht – vertegenwoordigt energie en dus warmte, die nu niet in de kamer achterblijft, maar naar buiten wordt teruggekaatst.

Maar als de gordijnen donker zijn of zelfs zwart, zullen ze het grootste deel van de opvallende zonnestraling absorberen en zélf warm worden. Die warmte kan dan niet naar buiten, omdat de bijbehorende straling infrarood is, met een golflengte van zo’n 10 micrometer. Die straling wordt door glas efficiënt geabsorbeerd. In dit geval geldt dus: binnen is binnen.

Kortom, lichte gordijnen helpen tegen de warmte. Al blijft het natuurlijk waar dat zonnewering buiten het raam (zoals een markies of luiken) altijd efficiënter is.

Deze vraag kon je vinden in KIJK 7/2019.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]

Tekst: Jo Hermans

Beeld: 123RF

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK


Meer KIJK antwoordt