‘Herkennen van surfgedrag kan fraude voorkomen’

KIJK-redactie

10 June 2014 16:00

Iedereen surft anders op het web. IBM maakt gebruik van deze individuele informatie om fraude te voorkomen.

Wanneer je een website bezoekt, gedraag je je op een unieke manier. Iedereen scrollt en klikt anders. IBM maakt hier handig gebruik van. Dit bedrijf heeft een patent gekregen op technieken die het mogelijk maken om mensen te identificeren aan de hand van hun geklik en gescroll. Dit zou fraude kunnen voorkomen.

Klikken als een bezetene

Online wordt van alles gekocht en er is altijd kans dat iemand fraude pleegt met jouw bankgegevens. Met de gepatenteerde techniek zou deze vorm van fraude worden teruggedrongen. IBM brengt namelijk in kaart op welke manier je op het web surft; klik je bijvoorbeeld vaak als een bezetene op je muis tijdens internetbezoek of gebruik je liever de pijltjestoetsen? Aan de hand hiervan kan worden vastgesteld of jij het wel echt bent die een transactie doet. Zo niet, dan wordt dit doorgegeven aan de desbetreffende website.

Maar voordat melding wordt gemaakt van een verandering in ‘surfgedrag’, krijg je eerst een beveiligingsvraag. Je klik- en scroll-gedrag kan namelijk ook door een gebroken arm veranderen. En het zou natuurlijk extra sneu zijn als je hierdoor als fraudeur wordt gezien.

Bron: Phys.org via Popular Science

Tekst: Naomi Jansen

Beeld: Zizzy0104


Meer Nieuws