Hersenontleding op internet

KIJK-redactie

03 December 2009 16:00

Misschien is het niet verstandig om hiernaar te kijken als je net aan het eten bent, maar je kunt de ontleding van een menselijk brein zien. Live op internet.

Het brein dat op de operatietafel ligt is van de in 2008 overleden Henry Gustav Molaison, in wetenschappelijke kringen beter bekend als HM (zie foto). Deze Amerikaanse patiënt leed aan een ernstige vorm van epilepsie en werd daarvoor in 1953 geopereerd. Na de operatie bleek dat zijn geheugen was aangetast.

Molaison kon daarna geen nieuwe feiten of gebeurtenissen onthouden, maar was wel in staat om dingen aan te leren en die te beheersen. Voor de wetenschap was dat het bewijs dat er in de hersenen verschillende geheugensystemen bestaan.

De beroemde patiënt stond toe dat zijn brein na zijn dood onderzocht mocht worden. Neurowetenschapper Suzanne Corkin, betrokken bij de operatie, is daar erg opgetogen over. “We volgen de hersenen van HM al ongeveer vijftig jaar en we weten precies wat hij tijdens zijn leven wel en niet kon. Door zijn tekortkomingen, zoals het geheugenverlies, te linken aan de beschadigde gebieden in de hersenen krijgen we meer inzicht in welk deel van het geheugen met welke functies correspondeert.”

De operatie zien? Ga naar deze site.

Bronnen: New Scientist










Meer Nieuws