Hi-tech scheepsbrug met AR-schermen ontworpen

André Kesseler

28-03-2014 10:00:46

In de toekomst zouden schepen zich onbemand over de oceanen kunnen bewegen. Maar de eerstvolgende stap wordt augmented reality.

Augmented reality of AR is de techniek waarbij beelden van de omgeving worden aangevuld met nuttige gegevens, bijvoorbeeld via een speciale bril. Maar het concept van de nieuwe scheepsbrug, zoals het Finse VTT Technical Research Centre en Rolls-Royce bedachten, gebruikt enorme schermen om het varen met onder meer containerschepen of sleepboten eenvoudiger en veiliger te maken. En die nieuwe brug zou op de Enterprise uit Star Trek niet misstaan.

vtt_uxus_concept_tug-1500-660x414

De apparatuur die tegenwoordig op de brug is te vinden, wordt vervangen door een vrij eenvoudig werkstation. Dat herkent de gebruiker en stelt op basis daarvan de persoonlijke instellingen in. Alle gegevens, waaronder positie en snelheid, worden als in een soort head-up display op de schermen vertoond. De bemanning kijkt dus niet naar buiten, maar ziet de beelden die door HD-camera’s rondom het schip worden gemaakt.

rr-bridge

Het echte AR-gedeelte zit hem erin dat de bemanning als het ware door het schip en de lading heen kan kijken. Bovendien wordt de te varen koers over de omgeving geprojecteerd en kunnen andere schepen of obstakels onder alle weersomstandigheden (denk aan mist) in beeld worden gebracht.

Check het filmpje.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: GigmagWired

Beeld: VTTPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis