HIV-medicijn steeds vaker gebruikt als drug

kijkmagazine

30-05-2013 16:00:07

HIV

Tieners gebruiken een bepaald HIV-medicijn steeds vaker als recreatieve drug, omdat je ervan gaat hallucineren. Waar komt die vreemde bijwerking vandaan?

Veel mensen met HIV krijgen het medicijn efavirenz voorgeschreven. Dit middel kan de infectie niet genezen, maar vertraagt wel de ontwikkeling van aids. Hoewel het medicijn zijn werk goed doet, staat het vooral bekend om zijn bijwerkingen op de psyche. Die variëren van nachtangst tot depressies en van psychoses tot hallucinaties.

Vooral die hallucinogene bijwerkingen hebben ervoor gezorgd dat efavirenz steeds vaker wordt gebruikt als drug door “niet-geinfecteerde tieners, die de pilletjes verpulveren en het poeder oproken voor het psychoactieve effect”, aldus een groep Amerikaanse onderzoekers. Zij keken waar die bijwerkingen nou vandaan komen, en ontdekten dat het medicijn op dezelfde receptor bindt als LSD, en zo dezelfde effecten teweeg brengt.

Dat mensen efavirenz als drug gebruiken, is slecht nieuws omdat dit de kans vergroot dat het HIV-virus op zo’n manier muteert, dat het resistent wordt voor het geneesmiddel. Dat is toch al een groot probleem bij het snel-muterende virus; we moeten dus voorzichtig omgaan met de medicijnen die het nog wel in toom kunnen houden.

Bronnen: NeurophychopharmacologyThe FASEB JournalFederation of American Societies for Experimental Biology via EurekAlert!

Beeld: C. Goldsmith/CDCPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar