Hoe groeien planten naar het licht?

KIJK-redactie

20 August 2018 10:59

planten

Planten hebben geen brein. Zoveel is duidelijk. Maar hoe weten ze dan dat ze naar de zon toe moeten groeien?

Bijna alle planten groeien in de richting van de zon of een andere lichtbron. Planten hebben immers licht nodig voor de fotosynthese: het chemische proces waardoor ze groeien. Maar aangezien planten geen hersenen hebben, vraagt KIJK-lezer Douwe van Netten zich af hoe ze dan toch weten dat ze naar het licht moeten groeien.

Auxine

Het antwoord zit hem in een stofje genaamd auxine, een hormoon dat een belangrijke rol speelt bij de groei van een plant. Auxine zit in eerste instantie in het topje van een plantenstengel. Maar onder invloed van licht zakt het hormoon een stukje lager de stengel in.

En daar gebeurt het. De cellen aan de kant van de stengel waar licht op schijnt, ontvangen weinig auxine. Aan de schaduwkant ontstaat juist een veel hogere concentratie auxine in de cellen. Auxine zorgt ervoor dat de cellen zich gaan uitrekken.

Aan de schaduwkant van de stengel worden ze steeds langer, terwijl de cellen aan de zonkant vrijwel gelijk blijven. De schaduwkant van de stengel groeit dus sneller, waardoor de stengel naar de zonkant toe buigt. Kijk maar eens naar een gebogen rietje; in de buitenbocht zijn de segmenten veel langgerekter dan in de binnenbocht.

Deze vraag kon je vinden in KIJK 3/2018.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected].


Meer KIJK antwoordt