Hoe is het in het oog van een orkaan?

Marysa van den Berg

2013-06-10 09:00:32

Oog van orkaan

Wie een orkaan vanuit de ruimte bekijkt, ziet altijd precies in het midden een gat. Hoe is het om je hier in te bevinden?

Het zogenoemde oog van een orkaan heeft een diameter van 30 tot 60 kilometer en de luchtdruk is hier het laagst. Wie een orkaan over zich heen krijgt, weet dat hij in het oog terecht is gekomen door een plotseling afnemende wind (al wordt het nooit echt windstil), en de zon die ineens door de wolken breekt.

Dit duurt hooguit uurtje, waarna de orkaan weer met volle kracht op je huis zal beuken. Rondom het oog bevindt zich namelijk een ‘muur’ van onweerswolken van zo’n 18 kilometer hoog waar de krachtigste winden van de orkaan waaien. Buiten de muur bevinden zich de regenbanden die zoveel neerslag produceren dat ze voor overstromingen kunnen zorgen.

Dit is een fragment van de rubriek ‘In 5 minuten…. orkanen’, te vinden in KIJK 7/2013. Dit nummer ligt in de winkel van 31 mei tot en met 27 juni.

Beeld: Ed Lu/NASA


Meer Nieuws

tijdelijk Gratis verzending

We begrijpen dat je niet staat te springen om nu naar de supermarkt te gaan om een exemplaar van KIJK uit de schappen te grissen. Bestel onze edities online en met kortingscode GRATIS betaal je géén verzendkosten.