Hoe krijgt Lady Gaga haar geld?

André Kesseler

19 November 2012 09:00

Geld

De meeste mensen weten dat Buma/Stemra een rol speelt in de betaling van de auteursrechten. Maar hoe houden ze daar bij wat er op de radio allemaal gedraaid wordt en dus aan welke artiest hoeveel moeten worden uitbetaald?

Bas Erlings werkt bij de Hoofddorpse auteursrechtenorganisatie. Hij vertelt: “Vroeger werd dat gedaan aan de hand van zogenoemde logboeken, waarop de radiozenders invulden welke muziek ze hoe lang hadden uitgezonden. Sinds 2005 zijn die vervangen door het computersysteem Fingerprint. Dat houdt 24 uur per dag, zeven dagen in de week en 365 dagen per jaar van elk landelijk radiostation in Nederland tot op de seconde bij welke muziek er wordt gedraaid. Het systeem heeft een database met daarin miljoenen liedjes die Fingerprint kan herkennen. Vergelijk het maar met de smartphone-app Shazam.”

Als er een nummer van Lady Gaga is gedraaid, verschijnt dat op de rekening die de omroep moet betalen. Dit kan bij de grote zenders oplopen tot “enkele tientjes per nummer”. Buma/Stemra zorgt er vervolgens voor dat het geld wordt overgemaakt naar de organisatie die de rechten voor een bepaalde artiest beheert. Of naar de erven, want het auteursrecht geldt tot 70 jaar na het overlijden van de auteur.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]!

Beeld: Darren Deans


Meer Nieuws