Hoe vervuilend zijn houtkachels?

KIJK-redactie

22 January 2019 13:01

houtkachels

In de meeste delen van Nederland sneeuwt het. Bij dit winterse weer gooien we graag wat extra houtblokken op het vuur. Maar hoe vervuilend zijn houtkachels eigenlijk?

Het verbranden van hout, bijvoorbeeld in de open haard of een tuinkachel, veroorzaakt luchtvervuiling. Is het waar dat de bijdrage daarvan nog groter is dan die van het wegverkeer?

Particulate Matter

Allereerst: luchtvervuiling heb je in allerlei soorten, van koolstofmonoxide (CO) tot en met fijnstof (PM: Particulate Matter). Fijnstofdeeltjes zijn vooral ongezond omdat ze diep in de longen doordringen. En het is juist dit soort deeltjes dat vrijkomt bij het verbranden van hout, en trouwens bij het verbranden van alle vaste brandstoffen, inclusief tabak. De verschillen met het verbranden van gasvormige of vloeibare brandstoffen zijn opmerkelijk. Zo blijkt uit Deens onderzoek dat zelfs een moderne houtkachel met Ecolabel per eenheid geproduceerde energie toch nog zo’n 28 maal meer fijnstof uitstoot dan een doorsnee vrachtwagen uit 2006. Het gaat dan om PM 2,5 met een deeltjesgrootte beneden 2,5 micrometer.

De vertaling daarvan in termen van de algehele luchtkwaliteit is onder meer onderzocht in Vlaanderen. Daar bleek de hoeveelheid PM 2,5 in de lucht voornamelijk door houtverbranding te komen. De bijdrage daarvan was bijna twee keer zo groot als die van het verkeer. Ook voor PM 10 in de lucht was houtstook de belangrijkste bron. En terwijl de totale uitstoot van fijnstof daalt, is de bijdrage van houtstook juist aan het stijgen. Wat voor fijnstof geldt, geldt in grote lijnen ook voor andere soorten luchtvervuiling: hout stoken is een belangrijke oorzaak. Dit alles bracht de GGD in Amsterdam tot het standpunt dat het stoken van hout helemaal vermeden moet worden. Dat zou natuurlijk sneu zijn voor mensen met een open haard. Maar ja, de gezondheid gaat voor.

Deze vraag kon je vinden in KIJK 7/2018.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Laat hem via onderstaand formulier achter.

[contact-form-7 id=”141402″ title=”Vraag antwoord formulier”]

Tekst: Jo Hermans

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer KIJK antwoordt